onsdag den 2. januar 2013

Nytårs desserten!

Til nytår lavede jeg en tallerken med 3 forskellige desserter, en panna cotta med jordbærsauce, en fransk citrontærte og nogle små chokoladekager med hindbærmousse til. Det hele faldt i rigtig god jord, så jeg vil da lige dele opskrifterne med Jer. :-) Vi var 9 personer, så det er det opskrifterne svarer til. 


Panna cotta med jordbærsauce: 
1 L. fløde
2 vaniljestænger
12 spsk. sukker
8 blade husblas 

-Varm fløde, sukker og vaniljekorn+stænger op i en gryde, lad det koge ved svag varme uden låg i 15 minutter. Når der er 10 minutter tilbage af kogetiden lægger du husblassen i blød i koldt vand. Fjern vaniljestængerne når flødeblandingen har kogt i 15 min. Når husblassen har lagt i blød smeltes den i en kasserolle, og kommer det over i flødeblandingen og rører det godt ud. Fordel den i 9 små tærteforme(eller hvad du nu har, jeg fik lige lidt over 80 g. til hver) 
Stilles på køl til den er stivnet, gerne natten over. 

Jordbærsauce: 
200 g. frosne jordbær
150 g. sukker 
1 stang vanilje
1½ dl vand. 

-Skrab korn ud af vaniljestangen og mas dem med lidt af sukkeret. Kom det hele(også vaniljestangen) i en gryde og kog det i ca. 20 minutter, fjern vaniljestangen og blend resten sammen. Jævn med lidt Maizena til det har den konsistens du ønsker. Kan både serveres lun og kold. :-)

Fransk citrontærte: 
Bund: 
350 g. hvedemel
1 knsp. salt
100 g. flormelis
2 æg, sammenpisket

Fyld: 
4 æg
2 æggeblommer
275 g. sukker
2 dl piskefløde
2½ dl citronsaft
Fintreven skal af 3 citroner

-Bland mel, flormelis og salt i en skål og smuldr smørret deri, smuldr det hele godt sammen og når det er smuldret kommer du æggene i, ælt det hele til en ensartet dej og sæt den på køl i en times tid. Når den har stået på køl ruller du dejen ud og kommer den i en tærteform(jeg fik 2 tærter på ca 20 cm i diameter), stil den på køl igen i ca 20 min. imens laver du fyldet således: pisk æg, æggeblommer og sukker sammen, tilsæt fløde i mens der piskes og derefter citronsaft og citronskal. Når tærtebunden har stået på køl forbager du den i ca 15 min, hvis du bruger bagekugler fjernes disse efter 10 min. og dejen bages i yderligere 5 min uden dem. Når du har forbagt dejen kommer du fyldet i og bager den i ca 45 min, eller til fyldet er helt stivnet. Lad den køle af inden servering. :-) 


Chokoladekager: 
50 g. mørk og 50 g. lys chokolade
100 g. smør
50 g. sukker
3 æg
35 g. hvedemel

-Hak chokoladen i små stykker og kom det i en skål (der skal være plads til det hele i den). Smelt smørret og kom det ned til chokoladen, rør til chokoladen er smeltet, bland det godt sammen til en jævn masse. Rør derefter sukkeret i, så æggene og til sidst melet. Pisk det godt sammen og kom det i små forme(gerne silikone så de bare kan vippes ud) Stil dejen på køl i nogle timer, evt. natten over. Når de skal bages varmes ovnen op til 200 g. de skal sættes i ovnen direkte fra køleskabet så midten forbliver blød. Den skal nemlig være cremet i midten. Bages i 10 minutter. Kan både serveres kolde og lune. Jeg serverede hindbærmousse til dem og det var et hit. 

Hindbærmousse: 
150 g. frosne hindbær
2½ dl sukker
Lidt vaniljesukker
2 husblas
2 dl fløde

-Start med at koge hindbærene i et minuts tid(for at fjerne eventuelle bakterier), sigt vandet fra og mos bærene og lad dem køle af. 
Læg husblassen i blød i ca 10 minutter. Bland sukker og vanilje sammen med bærene og rør det sammen. 
Pisk fløden stiv og stil den til side. 
Når husblassen har lagt i blød smeltes den i en en lille gryde og det hældes i hindbærblandingen. Pisk herefter flødeskummet sammen med hindbærblandingen. Stilles på køl til det er stivnet lidt - Evt. natten over. 

Velbekomme! 

2 kommentarer:

  1. ville det gøre en forskel med chokoladekagerne, hvis man ventede til morgenen efter med at putte dem i små forme?

    SvarSlet
  2. Hvis dejen bare er kold når den kommet i formene tror jeg ikke det har noget at sige.. :-)

    SvarSlet